Wpis niecodzienny, bo kuchenny.
Pomyślałam, że warto podzielić się tym przepisem. Ciasto jest przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Lepiej nie myśleć ile ma kalorii, ale przecież od czasu do czasu można zaszaleć ;)
BANOFFEE PIE
czyli ciasto bananowo-toffi
Składniki:
- ciastka digestive* (opak. 225g)
- 100g masła
- puszka masy krówkowej (lub ugotowanego mleka skondensowanego)
- 3-4 banany
- bita śmietana w proszku i mleko lub śmietanka do ubijania
- starta czekolada
+ okrągła forma (do tortów lub tarty)
* są to lekko słonawe herbatniki pełnoziarniste, można je kupić w każdym większym markecie. Na polskim rynku dostępne są pod marką LU.
Wykonanie:
1. Dokładnie kruszymy ciastka, mieszamy je z masłem i wykładamy nimi spód foremki (trzeba mocno docisnąć łyżką tak, aby powstała zwarta warstwa). Następnie wkładamy do lodówki na 10 minut.
2. Po wyciągnięciu z lodówki nakładamy masę krówkową.
3. Kładziemy pokrojone w plasterki banany...
4. ... a na to ubitą śmietanę...
5. i posypujemy startą czekoladą
Smacznego i, jak to mówią, niech pójdzie w cycki! :)
Przepis pochodzi STĄD.
Czy to jest urodzinowe ciasto Matta? ;)
OdpowiedzUsuńTaaak ;)
Usuńmmmmmmm, wygląda pysznie - narobiłaś mi smaka i idę po lody :P
OdpowiedzUsuńHaha :D Smacznego!
UsuńZrobilam je raz,ale mialam wtedy klopoty zoladkowe i koniec koncow go nie zjadlam :( Musze koniecznie nadrobic :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że to smakołyk dla mnie uwielbiam ciasteczka digestiv a połączenie banana z masą krówkową brzmi nieźle, więc muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńKomu jak komu, ale Tobie kalorie niestraszne! :)
OdpowiedzUsuń