piątek, 22 czerwca 2012

Banoffee Pie - ciasto doskonałe

Wpis niecodzienny, bo kuchenny. 

Pomyślałam, że warto podzielić się tym przepisem. Ciasto jest przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Lepiej nie myśleć ile ma kalorii, ale przecież od czasu do czasu można zaszaleć ;)

BANOFFEE PIE
czyli ciasto bananowo-toffi

Składniki:
- ciastka digestive* (opak. 225g)
- 100g masła
- puszka masy krówkowej (lub ugotowanego mleka skondensowanego)
- 3-4 banany
- bita śmietana w proszku i mleko lub śmietanka do ubijania
- starta czekolada

+ okrągła forma (do tortów lub tarty)
* są to lekko słonawe herbatniki pełnoziarniste, można je kupić w każdym większym markecie. Na polskim rynku dostępne są pod marką LU


Wykonanie:
1. Dokładnie kruszymy ciastka, mieszamy je z masłem i wykładamy nimi spód foremki (trzeba mocno docisnąć łyżką tak, aby powstała zwarta warstwa). Następnie wkładamy do lodówki na 10 minut.
2. Po wyciągnięciu z lodówki nakładamy masę krówkową.
3. Kładziemy pokrojone w plasterki banany...
4. ... a na to ubitą śmietanę...
5. i posypujemy startą czekoladą

Smacznego i, jak to mówią, niech pójdzie w cycki! :)



Przepis pochodzi STĄD.

7 komentarzy:

  1. Czy to jest urodzinowe ciasto Matta? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmm, wygląda pysznie - narobiłaś mi smaka i idę po lody :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam je raz,ale mialam wtedy klopoty zoladkowe i koniec koncow go nie zjadlam :( Musze koniecznie nadrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że to smakołyk dla mnie uwielbiam ciasteczka digestiv a połączenie banana z masą krówkową brzmi nieźle, więc muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Komu jak komu, ale Tobie kalorie niestraszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde ciepłe słowo :)